patat bakken doe je zelf (maar dan gezond)

zelf patat bakken is makkelijk en gezonderZelf patat bakken is erg makkelijk en ook nog eens lekkerder dan de patat uit de diepvries van de supermarkt, of van de snackbar waar het vaak in slechte en ranzige olie word gebakken.
De patat van de supermarkt en de snackbar zijn ook nog eens geen pure aardappels gesneden in frietvorm, dus je weet nooit wat er in je eten zit verwerkt,
Als je zelf patat maakt van verse aardappelen weet je zeker dat er niet met je eten is geklooid, en je bent ook nog eens goedkoper uit.

Patat bakken van pastinaak of knolselderij

Je kunt ook nog kiezen om eens af te wisselen met de groenten waar je patat van maakt, je kunt namelijk niet alleen van aardappels lekkere patat maken maar ook van bijvoorbeeld pastinaak of van knolselderij.
De knolselderij heeft bijvoorbeeld een wat uitgesproken smaak maar is erg lekker. Pastinaak is een echte wintergroente en smaakt een beetje anijsachtig.
Probeer eens knolselderij, aardappel en pastinaak gesneden in patatvorm samen te bakken in een ovenschaal.
Strooide er wat zout en peper uit de molen op en mengde er een flinke scheut olijfolie door. 40 minuten in de oven op 200 graden en smullen maar, en zo proef je meteen het verschil tussen de drie.

Patat bakken in kokosolie

Frituur de patat in kokosolie zodat je ook geen geen slechte vetten of transvetten binnen krijgt die je met normale frituurvet wel binnen zou krijgen.
Kokosolie blijft namelijk stabiel ook bij hoge verhitting en verandert dus niet in een transvet zoals bijvoorbeeld bij zonnebloemolie wel het geval is.
Nog beter is om de patat in de oven te bakken, dan is het wel belangrijk dat de aardappels goed droog zijn voor ze de oven in gaan.
Als je de patat in de frituurpan bakt doe dit dan zonder deksel op de pan (geeft een beter resultaat) en kook de aardappelen kort van te voren even (2-3 minuten).
Het beste is nog als je ze twee keer kort frituurt in plaats van in één keer allemaal, dat geeft een iets knapperiger resultaat en ze blijven minder slap.

Maak je er nog een zelfgemaakte mayonaise bij dan ben je helemaal gezond bezig, en kun je met een gerust hart zo nu en dan ‘zondigen’.
Eet smakelijk!

About Catherina

Hoi, ik ben Catherina en ik ben dol op gezond en lekker eten, foodshoppen, koken en heb een zwak voor mooie kookboeken. Ik ben altijd druk met nieuwe recepten bedenken en uitproberen en deel deze op mijn blog.

Reacties

  1. Elly says:

    Heb je advies voor een ontbijt? Interessante site

    • Catherina says:

      Hoi elly, dank je! Havermoutpap waarbij je de melk vervangt door amandelmelk. Of een lekkere groente of fruit smoothie. Je kunt ook ontbijtmuffins maken (suikervrij) of een lekkere kwark met vers fruit.

Plaats een reactie

*